مشاوره تنظیم قرارداد

مطابق با اصل آزادی قراردادها که در ماده 10 قانون مدنی مورد پذیرش قانونگذار ایرانی قرار گرفته است مردم می توانند هرگونه قراردادی را با همدیگر یا شرکت تنظیم قرارداد منعقد سازند. البته قرارداد هایی که میان طرفین تنظیم می شود باید مشروع و قانونی باشد. گاه انجام یک اشتباه کوچک در زمینه تنظیم قرارداد ممکن است نتایج نامطلوب فراوانی را برای طرف معامله در پی داشته باشد. یک قرارداد  ممکن است سرشار از اصطلاحات تخصصی و جملات پیچیده بوده و حتی مطالعه آن برای افراد عادی دشوار باشد. از همین رو توصیه می شود پیش از انعقاد هرگونه قرارداد حقوقی با وکلای متخصص در امور قراردادها  مشاوره حقوقی داشته باشید.

علاوه بر این می توانید تنظیم قرارداد و امضای آن را نیز به وکیل دادگستری متخصص در تنظیم قرارداد بسپارید ……………………………..  در این صورت وکیل به عنوان نماینده حقوقی شما در جلسه انعقاد قرارداد حضور پیدا کرده و قرارداد حقوقی را امضا می کند. چنانچه بین طرفین در خصوص مفاد و شیوه اجرای قرارداد اختلافی وجود آمد رسیدگی به این اختلاف حسب مورد در صلاحیت مرجع داوری دادگاه عمومی و سایر مراجع اداری و قضایی خواهد بود.

اهمیت تنظیم قرارداد:

آیه قرآن:

یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذا تَدایَنْتُمْ بِدَیْنٍ إِلى أَجَلٍ مُسَمًّى فَاکْتُبُوهُ وَ لْیَکْتُبْ بَیْنَکُمْ کاتِبٌ بِالْعَدْلِ وَ لا یَأْبَ کاتِبٌ أَنْ یَکْتُبَ کَما عَلَّمَهُ اللَّهُ فَلْیَکْتُبْ وَ لْیُمْلِلِ الَّذِی عَلَیْهِ الْحَقُّ وَ لْیَتَّقِ اللَّهَ رَبَّهُ وَ لا یَبْخَسْ مِنْهُ شَیْئاً فَإِنْ کانَ الَّذِی عَلَیْهِ الْحَقُّ سَفِیهاً أَوْ ضَعِیفاً أَوْ لا یَسْتَطِیعُ أَنْ یُمِلَّ هُوَ فَلْیُمْلِلْ وَلِیُّهُ بِالْعَدْلِ وَ اسْتَشْهِدُوا شَهِیدَیْنِ مِنْ رِجالِکُمْ فَإِنْ لَمْ یَکُونا رَجُلَیْنِ فَرَجُلٌ وَ امْرَأَتانِ مِمَّنْ تَرْضَوْنَ مِنَ الشُّهَداءِ أَنْ تَضِلَّ إِحْداهُما فَتُذَکِّرَ إِحْداهُمَا الْأُخْرى وَ لا یَأْبَ الشُّهَداءُ إِذا ما دُعُوا وَ لا تَسْئَمُوا أَنْ تَکْتُبُوهُ صَغِیراً أَوْ کَبِیراً إِلى أَجَلِهِ ذلِکُمْ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ وَ أَقْوَمُ لِلشَّهادَةِ وَ أَدْنى أَلاَّ تَرْتابُوا إِلاَّ أَنْ تَکُونَ تِجارَةً حاضِرَةً تُدِیرُونَها بَیْنَکُمْ فَلَیْسَ عَلَیْکُمْ جُناحٌ أَلاَّ تَکْتُبُوها وَ أَشْهِدُوا إِذا تَبایَعْتُمْ وَ لا یُضَارَّ کاتِبٌ وَ لا شَهِیدٌ وَ إِنْ تَفْعَلُوا فَإِنَّهُ فُسُوقٌ بِکُمْ وَ اتَّقُوا اللَّهَ وَ یُعَلِّمُکُمُ اللَّهُ وَ اللَّهُ بِکُلِّ شَیْ ءٍ عَلِیمٌ (282)

اى کسانى که ایمان آورده اید! هنگامى که بدهى مدت دارى (به خاطر وام یا داد و ستد) به یکدیگر پیدا کنید، آن را بنویسید! و باید نویسنده اى از روى عدالت، (سند را) در میان شما بنویسد! و کسى که قدرت بر نویسندگى دارد، نباید از نوشتن- همان طور که خدا به او تعلیم داده- خود دارى کند! پس باید بنویسد، و آن کس که حق بر عهده اوست، باید املا کند، و از خدا که پروردگار اوست به پرهیزد، و چیزى را فروگذار ننماید! و اگر کسى که حق بر ذمه اوست، سفیه یا (از نظر عقل) ضعیف (و مجنون) است، یا (به خاطر لال بودن،) توانایى بر املا کردن ندارد، باید ولى او (به جاى او،) با رعایت عدالت، املا کند! و دو نفر از مردان (عادل) خود را (بر این حق) شاهد بگیرید! و اگر دو مرد نبودند، یک مرد و دو زن، از کسانى که مورد رضایت و اطمینان شما هستند، انتخاب کنید! (و این دو زن، باید با هم شاهد قرار گیرند،) تا اگر یکى انحرافى یافت، دیگرى به او یاد آورى کند. و شهود نباید به هنگامى که آنها را (براى شهادت) دعوت مى کنند، خوددارى نمایند! و از نوشتن (بدهى خود،) چه کوچک باشد یا بزرگ، ملول نشوید (هر چه باشد بنویسید)! این، در نزد خدا به عدالت نزدیک تر، و براى شهادت مستقیم تر، و براى جلوگیرى از تردید و شک (و نزاع و گفتگو) بهتر مى باشد، مگر اینکه داد و ستد نقدى باشد که بین خود، دست به دست مى کنید.

در این صورت، گناهى بر شما نیست که آن را ننویسید. ولى هنگامى که خرید و فروش (نقدى) مى کنید، شاهد بگیرید! و نباید به نویسنده و شاهد، (به خاطر حقگویى،) زیانى برسد (و تحت فشار قرار گیرند)! و اگر چنین کنید، از فرمان پروردگار خارج شده اید. از خدا به پرهیزید و خداوند به شما تعلیم مى دهد، خداوند به همه چیز داناست.

باید گفت نوشتن قرارداد خودش یک هنر است که در اثر دانش حقوقی،تجربیات چندین ساله،مهارت های فراوان و شناخت کامل نظام قضایی امکانپذیر می باشد. از این رو افرادی که بدون آگاهی و یا نادانسته اقدام به نگارش قرارداد می کنند خود را در معرض خطری بزرگ قرار می دهند.

نگارش صحیح قرارداد از این جهت اهمیت دارد که خواسته طرفین و تعهدات آنها به طور دقیق و شفاف در آن ذکر می شود. تا از بروز اختلافات بعدی  و دعاوی محتمل ممانعت شود.  همینطور در صورت بروز اختلاف به عنوان مدرک قابل استناد در مراجع قابلیت ارائه را داشته باشد. پس بهتر است برای جلوگیری از هرگونه اختلاف کار قرارداد نویسی به متخصصان آن یعنی وکلای دادگستری و مشاوران حقوقی سپرده شود.

تنظیم قرارداد با اشخاص حقوقی:

اگر یکی از طرفین قرارداد شخص حقوقی (شرکت) باشد، قرارداد تنظیم شده برای همان شرکت محسوب می شوند، نه برای مدیران شرکت و مسئولیت اجرای تعهدات قرارداد با خود شرکت است مگر خلاف آن در قرارداد ذکر شود.

از آنجا که بررسی صحت این اطلاعات ضروری می باشد، در مورد شخص حقوقی می بایست آگهی تاسیس شرکت، آگهی ثبتی آخرین تغییرات شرکت، اساسنامه و حق امضاداران شرکت مورد بررسی قرار گیرند.

تنظیم قرارداد برای اشخاص حقیقی:

اگر به هر دلیل تغییراتی در اطلاعات طرفین قرارداد ایجاد شود، باید این موضوع در قرارداد درج شود اما چون نمی توان متن قراداد امضا شده را تغییر داد، این موضوع در پیوست قرارداد درج می شود. در هنگام بستن قرارداد با اشخاص حقیقی باید به مسأله بلوغ، عقل و ممنوع المعامله نبودن شخص توجه شود.