خبرگزاری میزان- شخص حقوقی به نهادهایی گفته میشود که با اهداف انتفاعی یا غیرانتفاعی و به موجب قانون کشور تأسیس شدهاند. نهادهایی مانند کانون، بنیاد، انجمن، اتحادیه، حزب، شرکتها و … از جمله اشخاص حقوقی هستند. اشخاص حقوقی را میتوان به دو دسته اشخاص حقوقی حقوق عمومی و اشخاص حقوقی حقوق خصوصی تقسیم کرد، مصداق مهم اشخاص حقوقی حقوق خصوصی شرکتهای تجاری و مصداق مهم اشخاص حقوقی حقوق عمومی، دولت و موسسات عمومی هستند که برای انجام خدمات عمومی تأسیس شدهاند.
اما شخص حقیقی یا طبیعی همان انسان است که موضوع حق و تکلیف قرار میگیرد. به عبارت دیگر شخص حقیقی، همان فرد انسانی است، که به خاطر طبع اجتماعی داشتن مجبور به تشریک مساعی و همکاری با همنوعان خود است.
همانطور که شخص حقیقی مرتکب جرم میشود شخص حقیقی نیز ممکن است مرتکب جرم شود و دارای مسئولیت کیفری شود و به همین دلیل برای آن مجازات درنظر گرفته شود که این مجازات میتواند در قالب جزای نقدی، تعطیلی موقت و یا انحلال باشد.
میزان جزای نقدی اشخاص حقوقی
بر اساس ماده ۲۱ قانون مجازات اسلامی: میزان جزای نقدی قابل اعمال بر اشخاص حقوقی حداقل دو برابر و حداکثر چهار برابر مبلغی است که در قانون برای ارتکاب همان جرم به وسیله اشخاص حقیقی تعیین میشود.
نکات مهم جزای نقدی اشخاص حقوقی باتوجه به قانون مجازات اسلامی
باتوجه به قانون مجازات اسلامی درباره جزای نقدی اشخاص حقیق باید به چند نکته توجه داشت:
– برای تعیین جزای نقدی باید دید که در قوانین کیفری چه میزان جزای نقدی برای شخص حقیقی در نظر گرفته شده است، آنگاه دادرس حق دارد دو تا چهار برابر آن را برای شخص حقیقی تعیین کند.
– زمانی میتوان شخص حقوقی را به جزای نقدی محکوم کرد که مجازات قانونی جرم ارتکابی برای اشخاص حقیقی جزای نقدی باشد به عنوان مثال جرم ربا (موضوع ماده ۵۹۵ قانون مجازات اسلامی تعزیرات).
– میزان جزای نقدی در قانون مجازات اسلامی برای اشخاص حقوقی حداقل دو برابر و حداکثر چهار برابر اشخاص حقیقی است.
– میزان جزای نقدی در قانون جرایم رایانهای (ماده ۲۰ قانون جرایم رایانهای و ماده ۷۴۸ قانون مجازات اسلامی) سه تا شش برابر حداکثر جزای نقدی جرم ارتکابی اشخاص حقیقی است.