کد نشست: ۱۴۰۳-۱۰۷۴۵ برگزار شده توسط استان گلستان/ شهر گمیش تپه در تاریخ ۱۴۰۱/۰۷/۳۰
پرسش:
چنانچه مال موضوع تخریب به نحو مشاع متعلق به چند نفر باشد و فردی مرتکب تخریب عمدی در ملکی شود، که چهار نفر به صورت مشاع مالک آن هستند و در این میان فقط یکی از شرکا مبادرت به طرح شکایت نماید اگر میزان خسارت وارده ناشی از تخریب بیش از یکصد میلیون ریال باشد و قدرالسهم شریک مذکور از مال موضوع تخریب نیز کمتر از یکصد میلیون ریال باشد، آیا ارزش کل مال موضوع تخریب ملاک عمل است یا صرفاً حصه شاکی از تخریب واقع شده؟ متعاقباً جرم مذکور دارای مجازات جزای نقدی نسبی است؟
نظر هیئت عالی
آنچه که ملاک قابل گذشت بودن بزه تخریب میباشد. خسارت وارده به کل مال باید ملاک قرار گیرد. که با شکایت یکی از شکات موجبات تعقیب متهم فراهم میگردد.
نظر اکثریت
با توجه به این که در متن بند ت ماده 1 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری صرفاً عبارت «میزان خسارت وارده» قید شده است و نگاه قانونگذار به کل میزان خسارت وارده ناشی از تخریب بوده است، نه حصه جداگانه هر یک از شرکای مال. در تفسیر این ماده قانونی باید ملاک کل خسارت وارده باشد از سوی دیگر با توجه به فلسفه کیفر دهی و تعیین اهمیت برای یک جرم به رفتار مرتکب به طور مستقیم توجه میشود نه نتایج غیر مستقیم آن و در موضوع سؤال در نتیجه رفتار مرتکب خسارتی بیش از یکصد میلیون ریال رخ داده است و مرتکب جرم استحقاق بهرهمند شدن از مجازات ارفاقی جزای نقدی پیشبینی شده در قانون کاهش کیفر حبس را ندارد، مضاف بر اینکه در صورت پذیرش نظر خلاف استدلال در مواردی که دو نفر جرمی کاملاً مشابه با میزان خسارت مشابه بالای یکصد میلیون ریال انجام دهند چنانچه مال موضوع تخریب احدی از آنان دارای مالکین مشاع باشد، باعث میشود نظام عدالت کیفری واکنش متفاوت به رفتار آنان ارائه دهد که جای هیچگونه توجیهی ندارد.
نظر اقلیت
با توجه به این که از میان شرکا فقط احدی از آنها نسبت به تخریب قدرالسهم خود مبادرت به طرح شکایت کیفری نموده است و سایر شرکا در خصوص مال موضوع تخریب هیچگونه شکایتی نداشته اند لذا صرفاً حصه شاکی در محاسبه میزان خسارت وارد شده ملاک عمل و متعاقباً در میزان جزای نقدی موثر خواهد بود.