کد نشست: ۱۴۰۳-۱۰۸۱۹ برگزار شده توسط استان فارس/ شهر زرین دشت در تاریخ ۱۴۰۱/۰۹/۲۲
پرسش
عنوان مجرمانه فردی که خریدار چوبهای درختان شهری (موضوع ماده 1 قانون اصلاح لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها)، چه میباشد؟
نظر هیئت عالی
درصورتیکه چوب درختان مربوطه از طریق بزه سرقت تحصیل نشده باشد نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری صائب است.
نظر اکثریت
عمل ارتکابی جرم میباشد؛ عدهای معتقدند موضوع مصداق تحصیل مال از طریق نامشروع میباشد؛ زیرا چوبهای خریداری شده توسط متهم، جزء فضای سبز بوده که به صورت غیرقانونی و بدون مجوز قانونی قطع گردیده است و درواقع هرزمانی که فرد استحقاق دارایی مالی را نداشته باشد و من غیر حق و با سوءنیت آن مال را تصاحب کند، مصداق تحصیل مال از طریق نامشروع میباشد. عدهای دیگر معتقدند مصداق جرم خرید مال مسروقه میباشد؛ زیرا پس از بریدن درختان، چوبها به مال منقول تبدیل میشود و این مال منقول متعلق به غیر میباشد و درواقع بریدن چوبهای درختان موضوع قانون گسترش فضای سبز، حالت خاصی از سرقت میباشد؛ چراکه قطع درختان شهری مقدمه سرقت میباشد؛ پس درنتیجه نگهداری و دریافت چوبهای ناشی از این جرم مصداق خرید مال مسروقه میباشد؛ فلذا خرید چوبهای شهری با علم به این موضوع، خرید مال مسروقه موضوع ماده 662 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب 1375 میباشد.
نظر اقلیت
به نظر میرسد در فرض سوال مطروحه جرمی رخ نداده است؛ زیرا ما باید اصول حقوقی را رعایت نماییم؛ اصول بنیادینی مانند اصل قانونی بودن جرم و مجازات و اصل برائت در این مورد مصداق پیدا میکند. ما مکلف نیستیم برای هر عملی عنوان مجرمانهای پیدا کنیم، بلکه موظفیم در سایه اصل برائت با اعمال اشخاص برخورد نماییم. درخصوص تحصیل مال از طریق نامشروع نیز به نظر میرسد توسط عدهای از حقوقدانان تفسیر موسع صورت گرفته است و این ماده فراتر از هدف اولیه تصویب آن تفسیر گردیده است. با عنایت به اینکه در قانون برای این عمل مجازاتی تعیین نشده است، درنتیجه قابل مجازات نمیباشد.
منبع: سایت نشست های قضایی