اخبار حقوقی

فعالیت دادگاه‌های صلح در روز‌های تعطیل

تشکیل دادگاه‌های صلح به موجب قانون شورا‌های حل اختلاف مصوب ۱۴۰۲/۶/۲۲ قانونگذاری شده است. ماده ۴ قانون مذکور، این وظیفه را بر عهده قوه قضاییه گذاشته است تا حداکثر ظرف یک سال از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، در هر حوزه قضایی شهرستان، شعبه یا شعبی از دادگاه‌ها را تحت مدیریت و نظارت رئیس آن حوزه قضایی به عنوان دادگاه صلح تعیین کند.
فعالیت دادگاه‌های صلح در روز‌های تعطیل

خبرگزاری میزان- تشکیل دادگاه‌های صلح به موجب قانون شورا‌های حل اختلاف مصوب ۱۴۰۲/۶/۲۲ قانونگذاری شده است. ماده ۴ قانون مذکور، این وظیفه را بر عهده قوه قضاییه گذاشته است تا حداکثر ظرف یک سال از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، در هر حوزه قضایی شهرستان، شعبه یا شعبی از دادگاه‌ها را تحت مدیریت و نظارت رئیس آن حوزه قضایی به عنوان دادگاه صلح تعیین کند.

طبق ماده یک آیین‌نامه اجرایی قانون شورا‌های حل اختلاف مصوب ۱۴۰۳، دادگاه صلح شعبه یا شعبی از دادگاه‌های دادگستری است که بر اساس صلاحیت‌های مندرج در قانون تعیین می‌شود.

همچنین طبق ماده ۱۹ این آیین‌نامه، در هر حوزه قضایی، شهرستان شعب دادگاه صلح به تعداد مورد نیاز تعیین و تشکیل می‌شود. این شعب در حدود صلاحیت مذکور در قانون رسیدگی می‌کنند در صورت ضرورت و بنا به نیاز حوزه قضایی بخش، رئیس قوه قضاییه می‌تواند در حوزه قضایی بخش دادگاه صلح تشکیل دهد. در صورت عدم تشکیل دادگاه صلح، دادگاه بخش به دعاوی و امور در صلاحیت دادگاه صلح نیز رسیدگی می‌کند.

فعالیت دادگاه‌های صلح در روزهای تعطیل

قانون شورا‌های حل اختلاف، مشتمل بر ۴۱ ماده و ۳۷ تبصره و آیین‌نامه اجرایی آن در ۳۶ ماده و ۹ تبصره حاوی نکات بسیار مهمی در مورد دادگاه‌های صلح و قوانین و مقررات مربوط به آن از جمله ساختار و تشکیلات، صلاحیت‌ها و ریاست این دادگاه‌هاست. یکی از مواردی استثنائی که در این قانون در رابطه با دادگاه‌های صلح وجود دارد امکان فعالیت این دادگاه‌ها در روز‌های تعطیل است.

در حالی که اصولا تمامی مراجع قضایی باید در روز و وقت اداری به دعاوی رسیدگی کنند و برای فعالیت در ساعات غیراداری و روزهای تعطیل طبق مقررات مربوطه از جمله دستورالعمل فوریت‌های قضایی و نحوه عملکرد واحد کشیک، باید در هر حوزه قضایی، واحد کشیک قضایی تشکیل شود، طبق قانون دادگاه‌های صلح می‌توانند در روز‌های تعطیل یا ساعات غیراداری به دعاوی رسیدگی کنند.

طبق تبصره ۳ ماده ۱۲ قانون شورا‌های حل اختلاف: دادگاه صلح می‌تواند در ساعات غیراداری و یا در روز‌های تعطیل نیز به دعاوی رسیدگی نماید و استقرار آن در محل شورا بلامانع است.

همچنین به موجب تبصره ماده ۱۹ آیین‌نامه قانون شورا‌های حل اختلاف: سایر قضات شاغل قوه قضاییه نیز در صورت تمایل می‌توانند با حفظ سمت و با ابلاغ رئیس قوه قضاییه در ایام تعطیل و ساعات غیر‌اداری به عنوان دادرس علی‌البدل در دادگاه‌های صلح انجام وظیفه نمایند.

همچنین طبق ماده ۳۰ این آیین‌نامه، قوه قضاییه مکلف است از محل اعتبارات موضوع ماده (۳۸) قانون نسبت به پرداخت پاداش قضات و کارکنان اداری دادگاه صلح از جمله قضات و کارکنانی که در ساعات غیراداری و روز‌های تعطیل فعالیت می‌کنند اقدام نماید..

فهرست برخی از موسسات و شرکت‌های غیردولتی خارج از صلاحیت دیوان عدالت اداری اعلام شد:

معاون قضایی، حقوقی، پیشگیری و پژوهش دیوان عدالت اداری در مکاتبه‌ای با معاون خدمات الکترونیک قضایی مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه فهرست برخی از موسسات و شرکت‌های غیردولتی که شکایت از آنها قابل رسیدگی در دیوان عدالت اداری نیست را اعلام کرد.

خبرگزاری میزان- جواد سپهری کیا در مکاتبه‌ای با معاون خدمات الکترونیک قضایی مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه فهرست برخی از موسسات و شرکت‌های غیردولتی که شکایت از آنها قابل رسیدگی در دیوان عدالت اداری نیست را اعلام کرد.

در متن این نامه ضمن اعلام فهرست برخی از موسسات و شرکت‌های غیردولتی آمده است؛ مراتب به نحو مقتضی به دفاترخدمات الکترونیک ابلاغ شده تا در جهت جلوگیری از تحمیل هزینه برای شهروندان و تضییع حقوق عمومی و رعایت اصل سرعت در حقوق اداری، ارشادات لازم در باب عدم صلاحیت دیوان عدالت اداری نسبت به مراجعین انجام تا در صورت تمایل دعاوی در مراجع ذی صلاح مطرح شود.

 فهرست موسسات و شرکت‌های مذکور به شرح ذیل است:

 1.بانک‌های خصوصی، مانند مهر اقتصاد، ملت، صادرات، تجارت، قوامین، رفاه

2.شرکت توزیع نیروی برق

 سازمان نظام پزشکی 3.

4.شرکت‌های آب و فاضلاب و شرکت آب و فاضلاب روستایی

 5.دانشگاه آزاد اسلامی

6.سازمان نظام مهندسی ساختمان

7.اتاق اصناف

8.شرکت ایران خودرو

9.صندوق حمایت و بازنشستگی آینده

جواد سپهری کیا در همین راستا گفت: هموطنانی که قصد ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری را دارند در نظر داشته باشند برای درج شناسه ملی سازمان طرف شکایت از لینک این سامانه در وبگاه دیوان عدالت اداری استفاده نموده و جهت ثبت دعاوی اعتراض به آرای مراجع شبه قضایی از درگاه سامانه سخا قسمت ثبت دعاوی اعتراض به آرای مراجع شبه قضایی، دادخواست خود را ثبت نمایند و نکته آخر اینکه حتما برای ثبت دعاوی ابطال مصوبات هیات عمومی نیز از درگاه ثبت دادخواست بدوی استفاده کنند.

آخرین اخبار